Verhuis van een automatische verpakkingslijn van zalven en crèmes

Als Project Engineer bij een grote farmaceutische klant ben ik verantwoordelijk voor de planning en uitvoering van verschillende uiteenlopende projecten op de site. Dit begint met het opstellen van een budget en bijhorende planning en eindigt met de uitvoering van de validatie en de indienstname van toestellen in een productieomgeving.
Door de veelzijdigheid aan projecten en de uiteenlopende verantwoordelijkheden ervaar ik deze functie als zeer uitdagend en interessant.

Verhuis van een verpakkingslijn

Vorig jaar kreeg ik een nieuw project toegewezen: De verhuis van een verpakkingslijn van zalven en crèmes. In dit project was ik onder andere verantwoordelijk voor de voorbereiding van de productieruimte, de installatie van de lijn op de site en de validatie volgens de wetgeving en regelgevende instanties.

Deze verpakkingslijn zorgt voor de afvulling van zalven en crèmes in tubes en verpakt de tubes samen met een bijsluiter in een kartonnen verpakking. De afvulling verloopt in verschillende stappen:

  • De lege tubes worden aangebracht door een tubezetter naar de vuller.
  • Vervolgens worden de tubes gevuld en gesloten door een vouwstation.
  • 2 lasers printen data op de tubes zoals bijvoorbeeld lotnummer en vervaldatum.
  • De gevulde tubes worden gecontroleerd op vulgewicht door een checkweger waarna ze verder worden getransporteerd naar een kartoneerder.
  • De kartoneerder zorgt ervoor dat de gevulde tubes samen met een bijsluiter verpakt worden.
  • De kartons worden opnieuw gecontroleerd op gewicht door een checkweger en worden dan getransporteerd naar een tamper evident labeler.
  • Via 2 lasers wordt er een datamatrix en leesbare data geprint op de kartons.
  • De kartons worden dan verpakt in groepsdozen en op paletten gestapeld.

Een uitdagend project

De eerste uitdaging in dit project was om een deel van de verpakkingslijn, de tubezetter, tubevuller, kartoneerder en de twee checkwegers, van Mexico naar Heist-op-den-Berg te verhuizen en aan te passen zodat deze toestellen overeenkomstig zouden zijn met de twee al aanwezige zalflijnen in productie. Na overleg met de leverancier van de toestellen, wisten we precies wat we nodig hadden. Na installatie van de toestellen in de productieomgeving zijn enkele techniekers meteen begonnen met de nodige aanpassingen.

Door de verhuis en de aanpassingen werd er ook beslist om de volledige validatie van de verpakkingslijn opnieuw uit te voeren.

“If you have no one to turn to, call the A-Team…”

Tijdens het schrijven van het validatieplan werd me al snel duidelijk dat ik deze berg werk niet alleen kon verzetten. Dit was de volgende uitdaging en hierbij heb ik dan ook veel hulp gekregen.

Deze hulp kwam niet alleen vanuit de klant, maar ook the A-Team kwam in actie. Mijn Advipro collega Liene heeft geholpen met de kwalificatie van de checkwegers. Pieter heeft de ruimtekwalificatie en de kwalificatie van de downflow op de vuller op zich genomen. En zonder de efficiënte en correcte review van onze collega’s bij validatieautorisatie, Cathérine en Valerie, zou dit project ook nooit op tijd uitgevoerd zijn geweest.

Ik kan dus niet anders dan concluderen: (A-)Teamwork makes the dream work!

Dit was een leuk en uitdagend project en door de vele verantwoordelijkheden en afwisseling heb ik veel bijgeleerd. Kortom, ik heb zin in meer!

Groetjes,

Lotte