Een dag op project met Bart, Project Engineer HVAC

 

Tijdens het ontbijt word ik al gebeld door een contractor om te vragen of hij bepaalde luchtgroepen mag uitzetten zodat de door mij gevraagde aanpassingen uitgevoerd kunnen worden. Gelukkig gebeurt dit niet elke dag. De dag begint dus al om 07h met enkele korte telefoontjes naar verschillende afdelingen zodat ik daarna goedkeuring kan geven voor de start van de werken.

Ik ben project ingenieur HVAC bij één van onze farmaceutische klanten en volg momenteel een project op waarbij we een volledige afdeling naar een nieuw gebouw hebben verhuisd. Ik ben hierbij verantwoordelijk voor de nieuwe installaties die voor de conditionering van de lucht zorgen. De andere onderdelen van dit project (Building, utilities, automatisering, equipment, budget, validatie,…) worden telkens door een andere PE opgevolgd. Bij deze klant en dit soort van projecten zijn er meestal meerdere Advipro collega’s betrokken.

Op de werf is de contractor al met de gevraagde aanpassingen bezig. We zijn in de eindfase van dit project. Alles is reeds gebouwd en sinds een maand in gebruik. In deze periode komen de eerste kinderziektes naar boven en daar gaan we nu oplossingen voor zoeken. Zo zijn er bijvoorbeeld enkele kleppen foutief geïnstalleerd en ontbreken er enkele onderdelen. We hebben nog een kleine maand voordat we volledig klaar moeten zijn.

Na een korte rondgang met de contractor kan ik ter plekke ook nog enkele controlechecks doen.  Op de elektrische schema’s, P&ID’s, functionele beschrijven, lay out plannen, enzovoort werden nog enkele aanpassingen gemaakt. Voordat deze plannen worden goedgekeurd, controleer ik of deze met de realiteit overeenkomen. Dit is een belangrijke stap in de farmaceutische industrie, aangezien deze schema’s bij problemen en audits gebruikt worden om na te gaan of het product (medicijn) dat in deze zone komt, aan alle wetgevingen voldoet.  Indien de plannen niet correct zijn, kunnen er grote fouten optreden die rechtstreeks invloed kunnen hebben op de patiënt.

In de namiddag staan er nog twee meetings gepland. Eerst een updatemeeting over het reeds besproken project. De andere meeting gaat over een nieuw opstartend project waarin we een nieuwe LAF kast gaan bouwen. Deze kasten zorgen voor de properste zones in het bedrijf. Dit is de enige plaats waar product open (zonder verpakking) mag behandeld worden. Tijdens deze meeting stellen we een high level planning op. Het einde van dit project is voorzien over 9 maanden. Daarna werk ik verder aan het design van deze LAF. Via Autocad maak ik enkele tekeningen die ik naar de leverancier doorstuur. Hij zal op basis hiervan de tekeningen verder op punt stellen en feedback geven over mogelijke problemen.

Ondertussen staat de volgende meeting met een contractor van een ander project al gepland.

Geen gebrek aan uitdagingen hier!

Groeten,

Bart 

 

Gebruikte afkortingen:

HVAC = Heating, ventilation and airconditioning

PE = Project Engineer

P&ID = Process & Instrumentation Diagram

LAF = Laminair Airflow