A-Team in Boxmeer: commissioning en qualificatie van nieuw R&D labo

In oktober vorig jaar kregen we van een klant in Nederland de vraag om vanuit Advipro de commissioning en qualificatie te verzorgen van een nieuw R&D labo. Dit labo zal o.a. gebruikt worden voor onderzoek naar virussen. Nu, in tijden van corona, hoeven we niemand te overtuigen van het belang van desinfectie. Het labo wordt er zo op ingericht dat alle materialen en producten die het gebouw verlaten, alsook de labo’s zelf, kunnen gedesinfecteerd worden. Het valideren van deze desinfectieprocessen wordt dan ook een groot deel van ons werk.  

Om onze ondersteuning snel te kunnen opstarten, heb ik mijn halftijds werk als Business Manager even ingeruild voor de rol van C&Q lead, samen met Nele als C&Q engineer. Een maand later werd ons team versterkt met een tweede C&Q engineer: Neslihan.  Eind januari nam Alain de rol van mij als C&Q lead over.

Met heel wat jaren in de farmaceutische en Life Science sector op de teller is zo’n project in het buitenland ook voor mij een extra uitdaging. Een project dat al enkele jaren geleden is opgestart met de nodige aanpassingen en switch van mensen brengt altijd extra opzoekwerk met zich mee. Gelukkig hebben Nele en Neslihan zich op korte tijd ingewerkt in het kluwen van documenten, informatie,…

Na een korte, intense opleiding in de procedures van het bedrijf is het de bedoeling om als C&Q Lead de scope van de opdracht te bewaken om de commissioning en kwalificatie uit te voeren volgens de procedures van de klant, maar toch ook een stuk optimalisatie te realiseren en een fundament te leggen voor toekomstige projecten binnen deze organisatie. Daarbij is het begeleiden, advies geven en waar nodig bijstaan van onze C&Q Engineers een zeer belangrijke taak. Ook de contacten leggen met de verschillende afdelingen en betrokken partijen om de strategie, voortgang en planning te bespreken behoort tot mijn takenpakket.

Enkele maanden geleden begon ons avontuur in het verre Boxmeer in Nederland. Als Commissioning & Qualification engineers stapten we in het project binnen de afdeling GES (Global Engineering Solutions). Na vele trainingen te hebben doorlopen, waren we klaar voor het echte werk. We mochten al snel de leveranciers van de verschillende systemen ondersteunen bij hun commissioning taken. Op deze manier konden we hun onze GDP (Goede Documentatie Praktijken) skills bijbrengen en zo hun SAT protocollen finetunen. Daarnaast staan we in nauw contact met de toekomstige gebruikers van het gebouw om de voortgang van het project te bespreken en af te stemmen bij wie welke verantwoordelijkheden liggen.

We hebben ons al ontpopt tot echte detectives binnen het project. Beetje bij beetje lukt het ons beter om de nodige documenten en informatie terug te vinden in de gigantische berg van data. Met behulp van onze GES collega’s lukt dit al best goed. Gelukkig kunnen we ook altijd rekenen op de hulp van onze C&Q Lead om ons weg wijs te maken in de wereld van de farmaceutische industrie. Bij het verzamelen van de juiste info voor onze protocollen horen natuurlijk ook bezoekjes aan de werf. Met onze helm, Advipro-fluovest en fancy rode veiligheidsschoenen trekken we naar de werf om samen met de mensen van het constructiebedrijf de P&ID’s na te kijken. Ondertussen zijn we al echte experts in onze systemen. Een kill tank, autoclaaf of WFI-loop hebben geen geheimen meer voor ons. We kijken erg uit naar de rest van het project.

Naast al het harde werk is er natuurlijk ook tijd voor ontspanning in onze gezellige B&B. Gelukkig verblijven we op slechts 10 minuten van het werk, waardoor we ’s morgens lekker lang in ons bed kunnen blijven liggen. Hier koken en eten we ’s avonds samen en we hebben al meermaals de kookkunsten van onze managers kunnen bewonderen. Om al het zittend werk en de broodjes kroket te compenseren gaan we zelfs samen sporten. Dan leven we ons helemaal uit tijdens de zumba les.

Tijdens de coronamaatregelen wordt de B&B tijdelijk ingeruild voor thuiswerk. Gelukkig moeten er heel wat documenten geschreven worden en kan dat ook vanop afstand.

Ondertussen werd er door onze Nederlandse klant nogmaals beroep gedaan op Advipro om de C&Q van enkele van hun grote projecten te gaan verzorgen. Zo startten Gitte en Sander vorige maand reeds met hun trainingen als C&Q engineers van thuis uit. Stan en Evelien zullen binnen enkele weken dan weer als C&Q Lead aan de slag gaan. Hun avonturen lees je ongetwijfeld in een volgende blog.

Houdoe!